Professionele fietsmeting door Cycle Plus Performance

17-02-2013

 

Zowel voor de mountainbike als voor de racefiets heb ik een professionele dynamische fietsmeting laten uitvoeren door Cycle+Performance.

Cycle+Performance is de specialist op het gebied van dynamische fietspositiemeting, coaching en diagnose van klachten en blessures. Voor elke wielrenner, van elk niveau. Bij de fietspositiemeting wordt gebruik gemaakt van het geavanceerde Retül fietspositiemeting systeem. Betere prestaties, minder blessures en verbeterd comfort.

Voor aanvang van de afspraak had ik een vragenlijst moeten invullen zodat alle gegevens, zowel van fiets als van mijzelf bekend waren. Dit was de basis voor de fietsmeting. Daarna volgde een uitgebreid onderzoek door een sportfysiotherapeut. Tijdens dit onderzoek werd er gekeken naar mijn doelstellingen, fietservaring en klachtenhistorie. Er werd een uitgebreid lichamelijk onderzoek gedaan waarbij gekeken werd naar het houdings- en bewegingsapparaat (HBA). Ook werd een bodyscan gedaan waarbij vetpercentage en bloeddruk werd gemeten. Ondertussen werd mijn fiets klaargezet op de tacx en werden de huidige fietsinstellingen gedigitaliseerd.

Na het bezoek aan de Fysio ging ik naar de ervaren mannen Sander Kuik en Stefan Fransen die de meting gingen verzorgen. Allereerst werd met behulp van een meetapparaat de schoenplaatjes ingesteld.

Daarna werden er op een 8 tal plaatsen op mijn lichaam sensoren aangebracht. Door de actieve markers geeft het systeem een 3D beeld van de fietspositie. Ook verzamelt het systeem een hoop gegevens (hoeken en bewegingsuitslagen) op basis waarvan de fietspositie geanalyseerd kan worden. Na een warming-up kon vervolgens de meting beginnen.

Na de eerste meting komen er waarden uit het systeem. Deze worden vergeleken met de ideale waarden rekening houdend met klachten en doelstellingen. Vervolgens worden er aanpassingen aan de fiets gedaan waarbij er vanuit de trapas naar boven wordt gewerkt. Dus eerst cranklengte, dan zadelhoogte en voor/achterwaartse instelling zadel vervolgens stuurpen, stuur en grips. Na elke aanpassing werd er weer een fietspositiemeting uitgevoerd om te controleren of het gewenste effect was behaald.

Na afloop werden de resultaten besproken en geanalyseerd. Zowel voor de racefiets als de mountainbike bleek dat ik ruim 3 cm te laag zat! Hierdoor kunnen rugklachten ontstaan. Verder zijn er nog een aantal kleine aanpassingen gedaan.

Inmiddels rij ik al enkele maanden op de aangepaste mountainbike en ik voel merkbaar verschil! Mijn belangrijkste reden voor een fietsmeting waren rugklachten en deze zijn sterk verminderd na de meting. Deze meting kan ik elke fietser, zowel recreant als wedstrijdrijder aanraden!

Groeten Sjef Klerken

 


 

 

 

Sponsors

Banner
Banner
Banner

Univega Team Sponsors

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner